#Roest en #heermoesthee #rust #horsetail

Er zijn allerlei websites die heermoesthee aanprijzen als middel tegen roest (Puccinia allii) https://www.mijntuin.org/articles/roest-op-prei-ui-sjalot-puccinia-allii
in planten. Aangezien mijn tuin besmet is geraakt met preiroest door een partij knoflookplanten kan ik proberen of die thee echt iets doet tegen roest.  Er staat al snijprei, die kan ik bespuiten. En binnenkort plant ik prei die kan ik daarna ook bespuiten.

Ik heb tot nu toe geen onderzoek gevonden over de geldigheid van de claims dat heermoesthee roest zou bestrijden of voorkomen.  [aanvulling;] http://fisportal.mps.hr/download/180-Equisetum%20arvense.pdf
Daar wordt wel de fungicide functie genoemd maar niet de roest (Puccinia).
https://www.bbg.org/gardening/article/least-toxic_controls_of_plant_diseases#silica noemt geen roest als kwaal bij de toepassing van silica (van horsetail). Interessante site over niet-giftige bestrijdingsmiddelen.

Het is in de recepten niet duidelijk welke soort heermoes gebruikt moet worden.

Er zijn verschillende recepten, ik kier ervoor de planten twintig minuten te koken om thee te maken, een nacht laten staan en goed filteren.

Heermoesthee (https://www.mijntuin.org/articles/checklist-recepten-voor-alternatieve-bestrijding) Werkt genezend bij roest of andere schimmelziektes. Best ook preventief gebruiken. Heermoesthee maak je door 10-30 g per liter water op te lossen of als je vertrekt van verse heermoes, neem je ongeveer 150g vers of gedroogd materiaal per liter water en laat dat een nacht in water weken. Haal daarna de heermoes uit het water en laat die 10-60 min. koken in voldoende vers water. Het koud aftreksel en het kookaftreksel samenvoegen, zeven en verdunnen (1 op 4 tot 1 op 20). Voor het verspuiten voeg je 0.3 tot 0.5% groene zeep toe.

Heermeosthee (https://www.tuinkrant.com/artikel/kruid-onkruid-tuin-heermoes-akkerpaardenstaart-schaafstro-tinkruid-vaak-oorzaak-kopzorgen) Het besproeien met heermoesthee helpt tegen echte en valse meeldauw en roest. Hiervoor moet je de bladeren ca. 20 minuten koken.

Het aftreksel van heermoesis ook prima geschikt als plantenwater voor zwakke planten met roest of meeldauw. Als enige groene plant mag Heermoes lang trekken (circa 20 minuten) of gekookt worden, dit om de oplossing van het kiezelzuur mogelijk te maken. We gebruiken van de Heermoes het hele kruid (alle bovengrondse delen).
Preventief tegen meeldauw, schurft en roest 1 kilogram verse heermoes (of 150 gram gedroogd kruid) laten trekken en verdund in een verhouding van 1 op 5 tijdens de morgen verstuiven over de planten.

 
Tijdens de zoektocht naar achtergrondmateriaal over bestrijding van roest kwam ik op enkele interessante middelen, o.a. zwavel en fosfaat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s