De kracht van kunst


” Het symposium A Hard Talk on Soft Power, dat vandaag plaatsvindt in het Rijksmuseum, wil de verleidingskracht van kunst nader onderzoeken. Kunnen musea en andere kunstinstellingen hun zachte krachten effectiever inzetten? Of, als het nog wat ambitieuzer mag: is het mogelijk de wereld beter te maken door kunst?” (https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/hoeveel-macht-heeft-kunst~b3773bc9/) Volkskrant 26 nov 2015.

‘Ja, ik geloof in soft power’, zegt Art Table-voorzitter Nina Folkersma. ‘Ik denk dat musea een machtsmiddel hebben, dat ze culturele, zachte waarden kunnen uitdragen.’ (idem)

Hoe stel je die invloed vast? Kennelijk bedoelt men met culturele zachte waarden vrede en liefde voor alle mensen, soft power.

Zijn musea dan niet  een middel om macht te poneren, rijkdom te etaleren? In Washington stralen de musea voor de kunsten geen softe power uit, maar de betonnen grandeur en imposante architectuur zijn symbolen van grote politieke en financiele macht. Hiernaast het Natural History Museum. Zie voor alle musea van Smithsonian https://www.si.edu/museums.

 

Ook de kunstwerken in Washington DC zijn bedoeld om de glorie en grootheid van instellingen te tonen. Zoals de sculpturen op het binnenplein van het Ronald Reagan Center .
Hier zie je bijvoorbeeld Martin Puryear’s Bearing Witness, en “Federal Triangle Flowers, Rose,” by Robin Stephen. Beide kunstwerken worden op de site van https://itcdc.com genoemd en beschreven.
Dan heb ik het nog niet over de talloze imposante ruiterstandbeelden van generaals en andere militairen met hun hoge voetstukken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s